lördag 8 september 2012

Spenat- och ostpaj


Formen är ca 16 cm i diameter. Jag har märkt att många gör sina pajskal alldeles för tunna. Den här är på gränsen till tjock, vilket jag föredrar.

Pajdeg
3 msk smör
2 dl vetemjöl,
½ tsk bakpulver
En nypa salt
Kallt vatten ( okänd mängd)

Fyllning
400 gr fryst hackad spenat, tinad.
½  lök
1 msk olja
Salt
Tomat till toppingen

Stanning
1 dl ekologisk lättmjölk
1 ekologiskt ägg
1 msk vetemjöl
½ dl riven ost av valfri sort

Värm ugnen till 225.
Blanda de torra ingredienserna till pajen och finfördela smöret  i vetemjölsblandningen. Häll i så mycket vatten så att det går att  göra en klump av den, knåda inte för mycket. Låt degen vila en stund.

Hacka och stek löken  i en stekpanna tills de har fått färg. Krama ur det mesta av vätskan från spenaten och rör ner den i stekpannan. Salta.

Blanda ihop alla ingredienser till stanningen.

Kavla pajdegen till en tjocklek på knappt en cm, tryck ut i formen, nagga och förgrädda i ca 10 min.  Ta ut och fyll med spenaten, häll över stanningen och toppa med tomat och grädda igen i ca 15 min eller tills pajen har fått fin färg.

Det är ganska sällan jag gör pajer då jag inte vet vad jag ska ha för fyllning. Vad har du i din  paj? Tips mottages!
En annan sak jag kom att tänka på är att väldigt många pajdegsrecept - både mat- och dessertpajer- inte kräver bakpulver, ( de innehåller ofta vatten och inget ägg...) blir de inte degiga för er? Jag minns att jag följde ett sådant recept för många år sen och det blev bara dåligt. För inte så längesen bjöd en av personalen på dessertpaj, degen helt rå, men hallonfyllningen gjorde den ätbar.
Men, är det verkligen så folk vill ha sina pajer?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar