Den innehåller ris, friterade grönsaker och kött och serveras med yoghurt och nötter. Men denna ristårta var självklart vegetarisk.
(Utan potatis och aubergine är det inte maqlouba, inte för mig:P Just potatis får en helt otrolig smak när den först friteras, kokas och dra åt sig kryddorna )
Ingredienser
3 potatisar
½ aubergine
"Ett gänt" blomkålsbuketter
1 lök
2 klyftor vitlök
4½ dl ris
ca 6 dl vatten
Salt, peppar, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk chilipulver, 3 lagerblad, 2 tsk kardemumma, ½ tsk nejlika.
Blomkålsblad till "botten"
Olja till fritering
Dela grönsakerna till medelstorlek.
Salta auberginen på båda sidorna och låt stå tills de börjar vattna, skälj och torka på pappersduk, då får man bort eventuell beskhet men också för att auberginen inte ska dra åt sig lika mycket olja vid fritering. Dela blomkålen till medelstora buketter.
Blanda de olika kryddorna i vattnet och häll det över riset. Lägg i lagerbladen och vitlöken. Låt allt koka upp och sjud under lock i ca. 40 minuter.
För att underlätta så går man med en kniv runt kanten så att den lossnar lättare, men viktigt är att efter att man vänt på grytan låter den stå ca. en kvart innan man lyfter bort den.
Till maqlouban hade jag skållade och stekta mandlar, stekt lök, shiitakesvamp och russin. Istället för kött hade jag marinerade seitanbitar med b-jäst och vallmofrön men kan tänka mig att det blir gott med kikärtor :)
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar