onsdag 19 september 2012

Maqlouba - Upp och ner

Idag blev det Maqlouba/ma'alouba som är palestinsk maträtt och betyder "upp och ner".
Den innehåller ris, friterade grönsaker och kött och serveras med yoghurt och nötter. Men denna ristårta var självklart vegetarisk.
(Utan potatis och aubergine är det inte maqlouba, inte för mig:P Just potatis får en helt otrolig smak när den först  friteras, kokas och dra åt sig  kryddorna )

Ingredienser
3  potatisar
½ aubergine
"Ett gänt" blomkålsbuketter
1 lök
2 klyftor vitlök
4½ dl ris
ca 6 dl vatten
Salt, peppar, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk chilipulver, 3 lagerblad, 2 tsk kardemumma, ½ tsk nejlika.
Blomkålsblad till "botten"
Olja till fritering

Dela grönsakerna till medelstorlek.
Salta auberginen på båda sidorna och låt stå tills de börjar vattna, skälj och torka på pappersduk, då  får man bort eventuell beskhet men också  för att auberginen inte ska dra åt sig lika mycket olja vid fritering. Dela blomkålen till medelstora buketter.
Fritera grönsakerna. Man kan givetvis ugnsbaka grönsakerna, men det är rätt sällan jag gör maqlouba så jag låter de simma i het olja, de smakar ännu godare då.
                                                   






                                                                                                                                                                                        
För att ris och potatisen inte ska fasta i botten lägg blomkålsbladen först, varva sedan med hälften av grönsakerna, sen hälften av risen ris, sen resten av grönsakerna och sist resten av riset.


Blanda de olika kryddorna i vattnet och häll det över riset. Lägg i lagerbladen och vitlöken. Låt allt koka upp och sjud under lock i ca. 40 minuter.


För att underlätta så går man med en kniv runt kanten så att den lossnar lättare, men viktigt är att efter att man vänt på grytan låter den stå ca. en kvart innan man lyfter bort den.


Till maqlouban hade jag skållade och stekta mandlar, stekt lök, shiitakesvamp och russin. Istället för kött hade jag marinerade seitanbitar med b-jäst och vallmofrön men kan tänka mig att det blir gott med kikärtor :)

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar