måndag 10 september 2012

Färsk okra!


Okra är lite "pälsig" och stickig, men det försvinner efter tillagningen.
Dessa är från när min moster hade kommit från Egypten. Tyvärr hann jag aldrig smaka just dessa, men jag hittade en annan sort när jag var i Ali Baba häromdagen:

Blev sååå glad över dessa små söta chililiknande bäbisarna :)


Okran steks mjukt tillsammans med lök, paprika och tomater.
Okragryta med jasminris smaksatt med citrongräs.

Okragryta
Några nävar färsk okra. Frysen går också bra, men inte konserverade, de smakar bara som en sur sörja..
Två medelstora tomater, skalade.
½ paprika
½ dl krossade tomater
Vatten
En vitlöksklyfta
En lök
Chili
Salt
2 msk olja
 
 Hacka och stek löken och paprikan i en kastrull tills det har blivit mjukt, salta. Rör ner okra och de hackade tomaterna och stek i ca 7 minuter. Tillsätt tomatkrossen och lite vatten. Låt allt sjuda i ca 20 minuter. Rör ner riven vitlök och rör om.




Gissa vad man hittade i Ali Baba? Världens godaste frukt. Mango!
Väldigt mjuk och väldigt söt, lite väl för söt. Den här är pakistansk. Fruktköttet är inte lika orange som egyptiska eller turkiska mangon som har en balanserad smakkombination mellan sött och surt. . Tyckte även att mangosmaken inte var lika "intensiv".   Sedan tyckte jag att fruktköttet (speciellt det som var närmare skalet) smakade stärkelse, ungefär som vetemjöl. Så detta var liiite av en besvikelse, jag kanske hade otur med just den här. Hursomhelst så var den helt klart tusen gånger godare än de gula, smaklösa mangon som finns på Ica...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar