söndag 4 november 2012

Knytkalas


Ryskt bovete och hummus funkar bra ihop. Bovetet har en speciell och rökig smak, väldigt gott!




 God mat och sällskap. Känns som att man vill ha knytkalas hela veckan.




torsdag 20 september 2012

Papadum


Papadum är ett tunnt flatbröd gjort på linsmjöl, smaksatt med chili.  Det smakade lite som chips, fast mycket godare, dock var det lite väl mycket chili...Smaken påminner mig om något jag ätit titidare men inte vet vad det är. Troligtvis någonting jag ätit i Egypten.

Valnötterna passade väldigt bra till, men det hade varit ännu godare med grekisk yoghurt för att bryta av.
Teet däremot kändes väldigt fel.

Linsgryta med persilja och kokosmjölk




Ingredienser
Olja att steka i
1 lök, 2 vitlöksklyftor, lite chili
4 dl kokade bruna eller små linser
3 msk spiskummin, 1 tsk gurkmeja, salt, svartpeppar och lagerblad.
1/3 burk krossade tomater
2 msk granatäppelsirap eller dadelsirap
1 burk kokosmjölk.
4 dl hackad persilja

Det är viktigt att det är bruna eller små linser ( de håller bättre och har en annan tuggkonsistens än t.ex. gröna eller röda linser):

Koka linserna tills de har blivit nästan mjuka. Skölj i kallt vatten och sila av.

Hacka och stek lök och chili i lite olja tills de har fått lite färg, tillsätt kryddorna, häll över krossade tomater, granatäppelsirapen eller dadelsirapen, de kokade linserna och lite vatten och sjud i  ca 30 minuter.

Häll i kokosmjölken, finriv vitlöken och blanda ner i grytan, låt sjuda  i 5 minuter, låter man den sjuda längre tycker jag att vitlöks- och persiljesmaken försvinner lite..

onsdag 19 september 2012

Maqlouba - Upp och ner

Idag blev det Maqlouba/ma'alouba som är palestinsk maträtt och betyder "upp och ner".
Den innehåller ris, friterade grönsaker och kött och serveras med yoghurt och nötter. Men denna ristårta var självklart vegetarisk.
(Utan potatis och aubergine är det inte maqlouba, inte för mig:P Just potatis får en helt otrolig smak när den först  friteras, kokas och dra åt sig  kryddorna )

Ingredienser
3  potatisar
½ aubergine
"Ett gänt" blomkålsbuketter
1 lök
2 klyftor vitlök
4½ dl ris
ca 6 dl vatten
Salt, peppar, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk chilipulver, 3 lagerblad, 2 tsk kardemumma, ½ tsk nejlika.
Blomkålsblad till "botten"
Olja till fritering

Dela grönsakerna till medelstorlek.
Salta auberginen på båda sidorna och låt stå tills de börjar vattna, skälj och torka på pappersduk, då  får man bort eventuell beskhet men också  för att auberginen inte ska dra åt sig lika mycket olja vid fritering. Dela blomkålen till medelstora buketter.
Fritera grönsakerna. Man kan givetvis ugnsbaka grönsakerna, men det är rätt sällan jag gör maqlouba så jag låter de simma i het olja, de smakar ännu godare då.
                                                   






                                                                                                                                                                                        
För att ris och potatisen inte ska fasta i botten lägg blomkålsbladen först, varva sedan med hälften av grönsakerna, sen hälften av risen ris, sen resten av grönsakerna och sist resten av riset.


Blanda de olika kryddorna i vattnet och häll det över riset. Lägg i lagerbladen och vitlöken. Låt allt koka upp och sjud under lock i ca. 40 minuter.


För att underlätta så går man med en kniv runt kanten så att den lossnar lättare, men viktigt är att efter att man vänt på grytan låter den stå ca. en kvart innan man lyfter bort den.


Till maqlouban hade jag skållade och stekta mandlar, stekt lök, shiitakesvamp och russin. Istället för kött hade jag marinerade seitanbitar med b-jäst och vallmofrön men kan tänka mig att det blir gott med kikärtor :)

.

onsdag 12 september 2012

Urad dal dosa

Urad dal dosa är indiska pannkakor gjorda på urad dal (svarta linser, utan skal, finns i orientaliska matbutiker) och ris.
Man blötlägger linserna och riset och mixar till en smet som får jäsa över natten. Har alltid tyckt att de smakar lite som parmesanost, någon som håller med? :P  Traditionellt äts dosa med olika chutney, men idag åt jag dem med stekta chaminjoner och lök
Godast är dosan direkt från stekpannan.



 
 

Recept:
1½ dl urad dal
1 dl ris (gärna basmatiris)

Blötlägg  linser och ris över natten, mixa sedan till en ganska slät smet, man kan behöva hälla i lite vatten, smeten ska vara ganska tjock. Låt den jäsa över natten.
För att lättare "smeta ut" runda dosas (jag brukar använda undersidan av en decilitermått.) är det viktigt att stekpannan inte är het.  När dosan börjar få bublor och röd färg på andra sidan fördelar man små smörbitar ( margarin eller olja går också bra) över och runt dosan, det gör kanterna ännu mer krispiga.



tisdag 11 september 2012

Surdegsbröd med torkad frukt

Brödet blev nog lite för sött, (fikonen!), men det balanserades med salt pålägg.


Jag minns inte hur mycket jag hade av respektive ingrediens, tar ofta på måfå, men till nästa bakningstillfälle ska jag försöka att skriva ner mängderna. Ingredienserna var i alla fall rågsurdeg, rågmjöl, vetemjöl, kornmjöl, vetegluten, torkad frukt, malen linfö och malen fänkål.

Sébastien Boudets blogg Brödpassion är en stor inspirationskälla. Väldigt fina bilder och videoklipp. Besök den!

Fikon, russin, plommon och aprikos


Knåda, knåda...


8 timmar senare.






Foul medammes



Foul medammes (favabönor), smaksatt med tahina, färskpressad citronjuice, spiskummin, vitlök och olivolja.
Jag använde mig av torkade favabönor eftersom de smakar bättre än de konserverade.

Är supergott med nybakat bröd! Avnjuts nu

måndag 10 september 2012

Färsk okra!


Okra är lite "pälsig" och stickig, men det försvinner efter tillagningen.
Dessa är från när min moster hade kommit från Egypten. Tyvärr hann jag aldrig smaka just dessa, men jag hittade en annan sort när jag var i Ali Baba häromdagen:

Blev sååå glad över dessa små söta chililiknande bäbisarna :)


Okran steks mjukt tillsammans med lök, paprika och tomater.
Okragryta med jasminris smaksatt med citrongräs.

Okragryta
Några nävar färsk okra. Frysen går också bra, men inte konserverade, de smakar bara som en sur sörja..
Två medelstora tomater, skalade.
½ paprika
½ dl krossade tomater
Vatten
En vitlöksklyfta
En lök
Chili
Salt
2 msk olja
 
 Hacka och stek löken och paprikan i en kastrull tills det har blivit mjukt, salta. Rör ner okra och de hackade tomaterna och stek i ca 7 minuter. Tillsätt tomatkrossen och lite vatten. Låt allt sjuda i ca 20 minuter. Rör ner riven vitlök och rör om.




Gissa vad man hittade i Ali Baba? Världens godaste frukt. Mango!
Väldigt mjuk och väldigt söt, lite väl för söt. Den här är pakistansk. Fruktköttet är inte lika orange som egyptiska eller turkiska mangon som har en balanserad smakkombination mellan sött och surt. . Tyckte även att mangosmaken inte var lika "intensiv".   Sedan tyckte jag att fruktköttet (speciellt det som var närmare skalet) smakade stärkelse, ungefär som vetemjöl. Så detta var liiite av en besvikelse, jag kanske hade otur med just den här. Hursomhelst så var den helt klart tusen gånger godare än de gula, smaklösa mangon som finns på Ica...

lördag 8 september 2012

Spenat- och ostpaj


Formen är ca 16 cm i diameter. Jag har märkt att många gör sina pajskal alldeles för tunna. Den här är på gränsen till tjock, vilket jag föredrar.

Pajdeg
3 msk smör
2 dl vetemjöl,
½ tsk bakpulver
En nypa salt
Kallt vatten ( okänd mängd)

Fyllning
400 gr fryst hackad spenat, tinad.
½  lök
1 msk olja
Salt
Tomat till toppingen

Stanning
1 dl ekologisk lättmjölk
1 ekologiskt ägg
1 msk vetemjöl
½ dl riven ost av valfri sort

Värm ugnen till 225.
Blanda de torra ingredienserna till pajen och finfördela smöret  i vetemjölsblandningen. Häll i så mycket vatten så att det går att  göra en klump av den, knåda inte för mycket. Låt degen vila en stund.

Hacka och stek löken  i en stekpanna tills de har fått färg. Krama ur det mesta av vätskan från spenaten och rör ner den i stekpannan. Salta.

Blanda ihop alla ingredienser till stanningen.

Kavla pajdegen till en tjocklek på knappt en cm, tryck ut i formen, nagga och förgrädda i ca 10 min.  Ta ut och fyll med spenaten, häll över stanningen och toppa med tomat och grädda igen i ca 15 min eller tills pajen har fått fin färg.

Det är ganska sällan jag gör pajer då jag inte vet vad jag ska ha för fyllning. Vad har du i din  paj? Tips mottages!
En annan sak jag kom att tänka på är att väldigt många pajdegsrecept - både mat- och dessertpajer- inte kräver bakpulver, ( de innehåller ofta vatten och inget ägg...) blir de inte degiga för er? Jag minns att jag följde ett sådant recept för många år sen och det blev bara dåligt. För inte så längesen bjöd en av personalen på dessertpaj, degen helt rå, men hallonfyllningen gjorde den ätbar.
Men, är det verkligen så folk vill ha sina pajer?


torsdag 6 september 2012

Auberginepizza med tomat-och basilikasås. Försökte göra en ostfylldkant men vågade inte ha så mycket ost i. Sedan använde jag  nog lite för mycket vitlök så auberginesmaken försvann lite, men det var gott iaf .
Och så kaoset i bakgrunden, men det gjorde inte så mycket. Någon annan fick diska...:P

onsdag 5 september 2012




Dimmigt på väg till jobbet, någon gång i mitten av augusti.
Då var det matlagning på pastanivå...snabbmakaroner, bönor och salt. Men inte längre.